Dry Needling: Effectieve pijnverlichting door spierontspanning

Als fysiotherapeut van Fysiotherapie Cuijk – De Heeswijkse Kampen heb ik dagelijks te maken met patiënten die baat hebben bij dry needling. In dit artikel zal ik uitleggen wat dry needling is, hoe het werkt bij het verminderen van pijn en wat het verschil is tussen dry needling en acupunctuur.

Wat is dry needling?

Dry needling is een vorm van therapie die gericht is op het verminderen van pijn en spanning in de spieren. Bij dry needling worden er dunne naalden in de spieren geprikt, zonder dat er vloeistof wordt geïnjecteerd. Het doel van deze naalden is om triggerpoints in de spieren aan te pakken. Triggerpoints zijn kleine verhardingen in de spieren die pijn, stijfheid en bewegingsbeperking kunnen veroorzaken.

Hoe werkt dry needling bij het verminderen van pijn?

Door het prikken van de naalden in de triggerpoints wordt er een reflex veroorzaakt die de spier doet samentrekken. Deze samentrekking kan ervoor zorgen dat de verharding in de spier loskomt en dat de doorbloeding van de spier verbetert. Dit kan leiden tot een vermindering van de pijn, stijfheid en bewegingsbeperking. Dry needling kan gebruikt worden bij verschillende soorten pijn, waaronder hoofdpijn, nek- en schouderpijn, rugpijn en kniepijn.

Dry needling versus acupunctuur – wat is het verschil?

Dry needling en acupunctuur maken allebei gebruik van dunne naalden, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee behandelingen. Dry needling is gericht op het aanpakken van triggerpoints in de spieren, terwijl acupunctuur zich richt op het in balans brengen van de energiestromen in het lichaam. Bij dry needling worden de naalden ook vaak dieper in de spieren geprikt dan bij acupunctuur. Daarnaast worden de naalden bij dry needling meestal korter in het lichaam gehouden dan bij acupunctuur.

Als u last heeft van pijn, stijfheid of bewegingsbeperking, dan kan dry needling een geschikte behandeling voor u zijn. Bij Fysiotherapie Cuijk – De Heeswijkse Kampen hebben we veel ervaring met dry needling en kunnen we u adviseren over de beste behandeling voor uw specifieke klachten. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over dry needling, of als u een afspraak wilt maken voor een behandeling. Onze praktijk is gevestigd in Cuijk en wij helpen u graag verder.

 

Dry Needling FAQ

Wat kan er misgaan met dry needling?

Dry needling is over het algemeen een veilige behandeling, maar er zijn enkele risico’s verbonden aan het gebruik van naalden. Mogelijke complicaties zijn bloedingen, infecties en allergische reacties. Deze risico’s zijn echter zeer zeldzaam en kunnen worden geminimaliseerd door het bezoeken van een gekwalificeerde en ervaren fysiotherapeut die zich aan strikte hygiëne voorschriften houdt.

Hoe vaak mag je dry needling doen?

Het aantal dry needling-sessies dat nodig is, varieert afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst ervan. Uw fysiotherapeut zal een individueel behandelplan voor u opstellen, waarin wordt beschreven hoe vaak u dry needling moet ondergaan. Over het algemeen wordt dry needling één tot twee keer per week aanbevolen.

Is dry needling effectief?

Ja, dry needling kan zeer effectief zijn bij het verlichten van pijn en het verbeteren van de mobiliteit en functie. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat dry needling kan helpen bij verschillende aandoeningen, waaronder spierpijn, rugpijn, nekpijn, schouderpijn en hoofdpijn. Het kan ook nuttig zijn voor sportblessures en chronische pijn.

Hoe snel resultaat na dry needling?

Het resultaat van dry needling kan van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen merken direct na de behandeling een vermindering van de pijn en verbeterde mobiliteit, terwijl anderen een paar dagen nodig hebben voordat ze een verschil opmerken. Over het algemeen is het normaal om enige pijn of stijfheid te ervaren na de behandeling, maar dit zou binnen een dag moeten verdwijnen.

Hoe kom ik erachter of ik triggerpoints heb?

Een fysiotherapeut kan bepalen of u triggerpoints heeft door middel van een lichamelijk onderzoek en door uw medische geschiedenis te bespreken. Tijdens het onderzoek zal de therapeut op zoek gaan naar spierknopen die gevoelig zijn voor druk. Deze knopen kunnen zich voordoen als lokale pijn of uitstraling naar andere delen van het lichaam.

Hoe diep gaat een dry needling?

Dry needling omvat het inbrengen van een dunne naald in de huid en de spieren om triggerpoints te bereiken. De diepte van de naald varieert afhankelijk van de locatie van het triggerpoint. Over het algemeen wordt dry needling uitgevoerd in de diepere lagen van de spieren.

 
Fysio-Cuijk-De-Heeswijkse-Kampen-Fysiotherapeut-Cuijk