Wat zijn enkel- en voetklachten?

Enkelpijn kan acuut ontstaan als gevolg van een trauma of val, bijvoorbeeld doordat u uw enkel verzwikt. Zo kunt u bij een verstuikte enkel pijn aan de binnen- of buitenkant van de enkel ervaren waardoor u mogelijk niet op uw voet kunt staan. Daarnaast zwelt uw enkel mogelijk op en heeft u een bloeduitstorting rondom de enkel (hij ziet blauw en paars). Bent u door uw enkel gegaan en weet u niet wat u zelf kunt doen? Maak dan een afspraak zodat wij u kunnen helpen.

Voetpijn wordt op verschillende plekken van de voet ervaren, omdat dit afhankelijk is van de oorzaak van de blessure. Heeft u bijvoorbeeld pijn aan uw voet en gaat de pijn niet vanzelf over of kunt u niet op uw voet staan? Wacht dan niet te lang en laat het door een fysiotherapeut bekijken, want dit kan mogelijk een ernstige blessure zijn. Bekende voetklachten zijn bijvoorbeeld hielspoor, achillespeesontsteking, pijn onder de voorvoet, verdikking op de wreef, platvoeten en pijn aan de groeischijf van de hiel.

Enkel- en voetklachten kunnen leiden tot veranderingen in andere gewrichten. Zo kunt u knie, heup- of rugklachten ontwikkelen. Daarom is het belangrijk er niet te lang mee te lopen.

Symptomen en het beloop bij enkel- en voetklachten

–  Pijn aan de binnen- of buitenkant van de enkel of voet;
–  Pijn aan de achillespees;
–  Pijn aan de hiel;
–  Een verstuikte enkel;
–  Pijn achterop de hak;
–  Brandende pijn ’s morgens bij het uit bed stappen.

Klachten aan de enkel en voet kunnen vanzelf overgaan. Heeft u al langer last van pijn en weet u niet wat de oorzaak is? Dan is de kans groot dat uw klacht niet vanzelf over zal gaan. Raadpleeg dan een huisarts of neem direct contact met ons op.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Wat is nu de beste oplossing tegen enkel- en voetpijn? Heeft u een verstuikte enkel of bent u gevallen waardoor u pijn heeft aan de enkel? Dan is het verstandig om uw enkel te tapen. Zo krijgt uw enkel voldoende ondersteuning en meer rust. Hierdoor ervaart u minder pijn en bevordert het uw herstel.

Afhankelijk van uw klachten zullen wij verschillende therapieën toepassen. Wij gebruiken fascia therapie om het bindweefsel los te maken. Triggerpoint therapie wordt ingezet om spieren los te maken in de kuit en daarbij krijgt u oefeningen van ons mee om de stabiliteit van de enkel te trainen.

Heeft u vlammende pijn onder de hiel die het ergste is wanneer u uit bed stapt? Of heeft u deze klachten wanneer u een tijd heeft gezeten? Mogelijk heeft u een ontsteking van de peesplaat onder de voet. Loop hier niet te lang mee en maak direct een afspraak.

fysiotherapie de heeswijkse kampen cuijk fysio sportfysiotherapie sport revalidatie training enkelklachten pijn in enkel stabiliteit enkel
Een stabiliteit oefening voor de enkel en voet
fysiotherapie de heeswijkse kampen cuijk fysio voetklachten pijn onder voet hielspoor enkelbanden verrekking door de enkel gegaan onderkant voet peesplaat voet
Een peesplaatontsteking van de voet