Wat is fascia?

Fascia is de medische benaming voor al het bindweefsel in het menselijk lichaam en bevindt zich om spieren, gewrichten, botten en organen. Deze vliezen zorgen ervoor dat alles met elkaar verbonden wordt. Daarnaast zorgt de fascia ervoor dat spieren en zenuwen soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen. De fascia bevat veel zenuwuiteinden. Een slechte conditie van de fascia en verklevingen kunnen daarom pijn en stramheid veroorzaken. Fasciatherapie is dus een behandeling waarbij het bindweefsel wordt behandeld. Hoe het precies in zijn werk gaat leest u hieronder.

Wat is fasciatherapie?

Omdat de fasciastructuren in ons lichaam met elkaar zijn verbonden, wordt er niet specifiek één spier aangespannen. Er worden namelijk meerdere structuren gebruikt bij het maken van een beweging. Dit wordt ook wel de ‘fascia keten’ genoemd.

De oorzaak van de klacht is vaak niet hetzelfde als de plek waar de klachten daadwerkelijk worden ervaren. Dit komt doordat lokale verstoringen in de spieren tot verandering leiden in de zogenoemde fascia keten.  

Door middel van een fascia functie onderzoek wordt er gekeken naar de relatie tussen uw klachten en de pijnlocaties. Dit lichamelijk onderzoek is niet zoals u waarschijnlijk gewend bent onderzocht te worden. Wij controleren alle bewegingen die u in uw dagelijkse leven maakt op beperkingen. Zo krijgen we inzicht in welke spieren en gewrichten er stijf, pijnlijk en beperkt zijn. Ook wordt dit onderzoek gebruikt als 0-meting en vergelijken we het iedere behandeling opnieuw met de vorige keer, zodat we de verbetering goed in kaart kunnen brengen. 

Bij fascia therapie merkt u direct verbetering. Wij testen de beweging vóór en ná de behandeling, zodat u direct het resultaat kunt ervaren.

Ten slotte is het van belang het interne milieu van de fascia gezond te houden. Hierbij speelt uw voedingspatroon en ademhaling een belangrijke rol. Wij helpen u daar graag bij. Ook wordt bij fascia therapie gebruik gemaakt van verschillende instrumenten. Op de pagina IASTM vindt u meer informatie over deze instrumenten.

Neem telefonisch contact met ons op of maak online een afspraak.

Fysio Cuijk - De Heeswijkse Kampen - Fysiotherapeut Cuijk