Wat is een hernia?

Tussen de wervels zitten soepele schijfjes. In de tussenwervelschijfjes zit een zachte gel. Wanneer deze zachte gel uitpuilt, kan het op de zenuw drukken. Zenuwen vertakken zich naar verschillende gebieden in ons lichaam, daarom kan uw pijn zowel in de nek als in de rug voorkomen. Een zenuwbeklemming in de nek zorgt voor scherpe pijn in de nek, arm of vingers. Een rughernia zorgt voor pijn in de rug, bil of been. De pijn straalt dan uit naar één bil of been.

Symptomen en het beloop

•  Pijn of uitstraling in één arm, vingers, bil, been of voet;
•  Scherpe pijn bij het hoesten, niezen of persen;
•  Scherpe pijn in de nek of onderrug;
•  Krachtsverlies in arm of been.

Bij de meeste mensen gaat de pijn binnen 12 weken vanzelf over. De uitpuilende tussenwervelschijf is dan teruggetrokken en drukt niet meer op de zenuwen. Heeft u nog wel rugpijn? Dan kunt u met behulp van fysiotherapie van uw rugpijn afkomen.

De behandeling

Fysiotherapie bij een hernia wordt sterk geadviseerd. Ten eerste starten wij de behandeling met het informeren en adviseren. Zo weet u welke bewegingen u wel of niet mag maken en krijgt u oefeningen mee voor thuis.

Daarna richten wij ons op het los maken van de spieren langs de wervelkolom. Dit zorgt voor pijnvermindering en ontspanning van uw lichaam. Dit doen we door middel van triggerpoint therapie, massage, fascia therapie en cupping.

Omdat de zenuwbeklemming er voor zorgt dat u de spieren niet goed kunt gebruiken, worden ze minder sterk. Daarom is het belangrijk om spierversterkende oefeningen te doen. Ook kunnen krachtoefeningen helpen tegen andere rugklachten in de toekomst. Let op! Deze oefeningen kunt u pas doen wanneer uw klachten weg zijn. Het is belangrijk dat u de oefeningen op een goede manier uitvoert. Daar helpen wij u hier graag bij.

Heeft u een hernia operatie gehad en wilt u spierversterkende oefeningen doen om uw rug sterker te maken? Wij zijn gespecialiseerd in sport fysiotherapie en zijn u daarom optimaal van dienst! Neem telefonisch contact met ons op of maak online een afspraak.

Fysiotherapie de heeswijkse kampen cuijk fysio lage rug pijn hernia rughernia nekhernia pijn in de arm uitstraling vingers pijn in de nek
Een weergave van de wervelkolom
Fysiotherapie de heeswijkse kampen cuijk fysio lage rug pijn hernia rughernia nekhernia pijn in de arm uitstraling been pijn in de nek
Uitstralingsgebieden van de zenuwen in de lage rug