Medical taping

Kinesio taping is een techniek die wordt gebruikt om spieren, pezen en gewrichten te ondersteunen en te behandelen. De techniek maakt gebruik van speciale kleefband, genaamd Kinesio tape, die op de huid wordt aangebracht.

De tape wordt op specifieke manieren op de huid aangebracht om de bloedcirculatie, lymfestroom en zenuwfunctie te beïnvloeden. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn, ontsteking en zwelling, evenals het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het herstel van blessures.

Er zijn verschillende manieren om Kinesio tape aan te brengen, afhankelijk van de aandoening en de gewenste uitkomst. Sommige van de meest voorkomende toepassingen zijn:

  • Pijnvermindering: Kinesio tape kan worden gebruikt om pijn te verminderen in gebieden zoals de rug, nek, schouders, knieën en enkels. De tape kan worden aangebracht in een patroon dat de spanning op bepaalde spieren vermindert, waardoor de pijn afneemt.
  • Ontsteking en zwelling: Kinesio tape kan worden gebruikt om ontsteking en zwelling te verminderen, bijvoorbeeld na een verstuiking of verrekking. Door de tape aan te brengen in een bepaald patroon, kan de lymfestroom worden gestimuleerd, waardoor de afvoer van vocht en afvalstoffen wordt verhoogd.
  • Bewegingsvrijheid: Kinesio tape kan worden gebruikt om de bewegingsvrijheid te verbeteren, bijvoorbeeld na een operatie of bij artritis. Door de tape aan te brengen in een patroon dat de spanning op bepaalde spieren vermindert, kan de bewegingsvrijheid worden vergroot.
  • Herstel van blessures: Kinesio tape kan worden gebruikt om het herstel van blessures te bevorderen, bijvoorbeeld na een spierscheur of kneuzing. Door de tape aan te brengen in een patroon dat de bloedcirculatie stimuleert, kan het herstel van de blessure worden versneld.

Kinesio taping is een veilige en niet-invasieve techniek die vaak wordt gebruikt in combinatie met andere behandelmethoden, zoals fysiotherapie en oefentherapie. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat kinesio taping geen vervanging is voor professioneel medisch advies en behandeling. Raadpleeg altijd een arts of fysiotherapeut.