Wat is rugpijn?

Rugpijn, ook bekend als spit en lumbago, komt vaak voor. Zo heeft 60 tot 90% van de bevolking minstens één keer in het leven een periode last van aspecifieke lage rugpijn. Verschillende oorzaken van rugklachten zijn bijvoorbeeld overbelasting, stress, overgewicht of verminderde spierkracht. Hierdoor kunnen we rugpijn onderscheiden in pijn in de onderrug en pijn tussen de schouderbladen (bovenrug).

Aspecifieke lage rugpijn
Hierbij heeft u klachten in de lage rug waarbij geen specifieke lichamelijke oorzaak aanwijsbaar is zoals spit of lumbago. Zo is een andere bekende klacht bijvoorbeeld pijn aan het SI-gewricht. Daarnaast kan onderrug pijn kan gepaard gaan met stijfheid, spierspanning en uitstraling in de benen. Zo is van alle gevallen van acute lage rugpijn ongeveer 95% aspecifiek.

Specifieke lage rugpijn
Dit zijn klachten in de onderrug als gevolg van een mogelijk ernstige onderliggende specifieke aandoening, zoals een rug hernia, wervelfractuur, tumor of spondylolisthesis (verschoven wervel).

Bovenrug pijn
Pijn tussen de schouderbladen of bovenrug pijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verkeerde houding. Door een slechte houding kunnen de spieren tussen uw schouderbladen overbelast raken. U heeft dan het gevoel alsof het ‘vast zit’.

Symptomen en het beloop

•  Pijn in de lage of hoge rug;
•  Stijfheid;
•  Spierspanning;
•  Uitstraling naar de billen of benen;
•  Pijn bij het belasten van de rug.

Acute lage rugpijn gaat vaak vanzelf over, hoewel de kans aanwezig is op terugkerende klachten. Wanneer u gedurende 3 weken geen duidelijke verbetering ervaart in uw activiteiten en afname in de pijn, spreken we van een ‘afwijkend’ beloop. Wij adviseren u in dat geval een afspraak te maken.

De behandeling

Wat is nu dé beste oplossing tegen rugpijn? Ten eerste is het belangrijk dat u weet wat u zelf kunt doen tegen rugpijn, daarom helpen wij u meer inzicht te krijgen in uw klacht. Hoe beter u met uw klacht om kunt gaan, des te sneller uw herstel zal verlopen.

Vervolgens richten we de behandelingen op het verminderen van de pijn, vergroten van de beweeglijkheid en het verminderen van de spierspanning. Dit doen we door verschillende therapieën toe te passen, zoals massage, fascia therapie, IASTM, dry needling, cupping, sportfysiotherapie en manuele therapie.

Als laatste raden wij u aan spierversterkende oefeningen te doen om een terugval te voorkomen. We adviseren dit onder begeleiding te doen, zodat u zeker weet dat de oefeningen goed uitgevoerd worden.

Neem telefonisch met ons op of maak online een afspraak.

Fysiotherapie Cuijk - De Heeswijkse Kampen - Fysio Cuijk
Fysiotherapie Cuijk - De Heeswijkse Kampen - Fysio Cuijk