Wat is schouderpijn?

Bij schouderpijn heeft u pijn in en rond uw schouder, nek, arm en vaak ook in uw bovenarm. Soms straalt de pijn uit naar uw schouderbladen, nek, elleboog of vingers. Bekende schouderblessures zijn bijvoorbeeld peesontsteking, inklemming, frozen shoulder en slijmbeursontsteking.

Oorzaken van schouderpijn zijn bijvoorbeeld lang achter elkaar dezelfde beweging maken (RSI), zwaar tilwerk, bovenhands werk zoals bij het schilderen, artrose, pijn na een botsing of val en de leeftijd.

Pijn aan de schouder ontstaat vaak zonder duidelijke oorzaak, zeker wanneer de pijn uit het niets begint. Daarnaast is de kans groot dat u niet weet wat u verkeerd doet. Daarom is het belangrijk dat u niet te lang wacht en langs een fysiotherapeut gaat om te kijken of u wellicht een blessure heeft.

Zo kunnen mensen met langdurige schouderklachten bijvoorbeeld kalk, een verdikking of een scheur in een schouderpees hebben. Correct uitgevoerde fysio behandelingen zouden dit kunnen voorkomen.

Symptomen en het beloop

•  Pijn in of rondom de schouder en vaak ook in uw bovenarm;
•  Uitstraling naar de bovenarm, schouderbladen, nek, elleboog of vingers;
•  Pijn na een botsing of val;
•  Pijn bij het omhoog bewegen van de arm;
•  Pijn ’s nachts of na het slapen;
•  Pijn bij het liggen op de schouder.

Schouderklachten kunnen vaker terugkeren en hebben vaak een langdurig herstel. In het bijzonder in de eerste fase, waarin de pijn het ergst is, kan het nadelige gevolgen hebben voor uw dagelijkse activiteiten en uw nachtrust. Daarom is het belangrijk om hier snel op te reageren en een fysiotherapeut in te schakelen om dit voornamelijk te voorkomen.

De behandeling bij een fysiotherapeut

Wat is nu dé beste oplossing tegen schouderpijn? Ten eerste is het belangrijk dat u weet wat u zelf kunt doen tegen schouderpijn zonder fysiotherapie, daarom helpen wij u meer inzicht te krijgen in uw klacht. Hoe beter u met uw klacht om kunt gaan, des te sneller uw herstel zal verlopen. Een schouderblessure is iets wat erg akelig kan zijn en dat gunnen wij natuurlijk niemand.

Daarna kan er afhankelijk van de type schouderklacht gekozen worden voor massage, fascia therapie, dry needling, triggerpoint therapie, cupping en manuele therapie. In veel gevallen kan het losmaken van de spieren al zorgen voor minder pijn. Ten slotte richten wij ons op het versterken van de spieren en pezen om herhaling van dezelfde klacht te voorkomen.  

Neem telefonisch contact met ons op of maak online een afspraak. Ook is het mogelijk om langs te komen bij Fysiotherapie De Heeswijkse Kampen in Cuijk.

De schouderspieren- en pezen
Schouderklachten kunnen uitstralen naar de bovenarm, onderarm en hand