Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs is een zakje vocht die ervoor zorgt dat pezen en botten niet langs elkaar schuren, waardoor de wrijving tussen de pezen en de botten vermindert. Dus ze werken als het ware als een soort stootkussen. Omdat slijmbeurzen in verschillende lichaamsdelen voorkomen kan een slijmbeursontsteking op verschillende plaatsen in uw lichaam ontstaan. Wanneer deze slijmbeurzen ontsteken, spreekt men van een slijmbeursontsteking of bursitis.

Welke soorten slijmbeursontstekingen zijn er?

•  Slijmbeursontsteking in de heup;
•  Slijmbeurs ontsteking in de schouder;
•  Slijmbeurs ontsteking in de knie;
•  Slijmbeurs ontsteking in de lies;
•  Slijmbeurs ontsteking bij de achillespees;
•  Slijmbeurs ontsteking in de elleboog.

Een slijmbeursontsteking kent verschillende oorzaken:

Acute slijmbeursontsteking

Een acute slijmbeursontsteking kan ontstaan door een val na een flinke overbelasting. Wanneer u bijvoorbeeld op de heup valt, kan de slijmbeurs ontstoken raken.

Chronische slijmbeursontsteking

Een chronische slijmbeursontsteking ontstaat als gevolg van overbelasting. Mensen die veel op hun knieën zitten, zoals tapijtenleggers of stratenmakers, kunnen door de voortdurende druk op de knie een ontsteking veroorzaken.

Symptomen en het beloop

•  Zwelling op de plek van de slijmbeurs;
•  Drukkende of zeurende pijn;
•  De plek kan rood, warm en pijnlijk worden;
•  Pijn wanneer u erop ligt;
•  Pijn bij het bewegen.

Een slijmbeursontsteking kan in de meeste gevallen vanzelf genezen. Omdat rust ervoor zorgt dat de ontsteking afneemt, kunnen mensen met een slijmbeursontsteking door rust te nemen van de klachten af komen. Rust en een combinatie van rekoefeningen en eventueel ontstekingsremmende medicatie kunnen in de meeste gevallen goed helpen.
Heeft u dit al geprobeerd en ervaart u nog steeds klachten? Wellicht kunnen wij u helpen. Plan een gratis medisch consult.

De behandeling

Ten eerste is het belangrijk dat u het bovenstaande heeft geprobeerd voordat u langskomt. Wanneer u nog steeds niet van uw klachten afkomt, is fysiotherapie een goed alternatief. Omdat fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking gericht is op het verminderen van de irritatie aan de slijmbeurs, ervaart u binnen enkele behandelingen een verbetering. 

Hoe doen we dat? Door onze unieke aanpak kijken wij niet alleen naar het desbetreffende gewricht. In ons functioneel onderzoek beoordelen wij hoe de andere gewrichten ten opzichte van elkaar bewegen. Omdat de banden, spieren en gewrichten immers allemaal met elkaar zijn verbonden. Zie fascia therapie voor meer informatie.

We proberen door middel van cupping, IASTM en fascia therapie de verklevingen in het bindweefsel los te maken. Tegelijkertijd richten wij ons op het los maken van de spieren. Dit doen we met bijvoorbeeld triggerpoint therapie en dry needling.

Ten slotte krijgt u rek- en krachtoefeningen van ons mee zodat het bindweefsel wordt versterkt en de spieren kunnen ontspannen. Dus neem telefonisch contact met ons op of maak online een afspraak, zodat wij u van uw klachten af kunnen helpen. 

Fysiotherapie de heeswijkse kampen cuijk fysio slijmbeursontsteking slijmbeurs heup ontsteking pijn in knie schouder elleboog heup
Het schoudergewricht met de slijmbeurs weergegeven
Fysiotherapie de heeswijkse kampen cuijk fysio slijmbeursontsteking slijmbeurs heup ontsteking pijn in knie schouder elleboog heup
Verschillende slijmbeursontstekingen