Wat is een tennis- en golfarm?

Een tennisarm of tenniselleboog is een irritatie aan de buitenkant van uw elleboog. Hierdoor ervaart u pijn aan de buitenkant van uw elleboog. Op de elleboogknobbel zitten spieren van uw onderarm vast. Dit noemen we de aanhechting. Omdat de spieren van uw onderarm aan de buitenkant van uw elleboog aanhechten, ervaart u pijn aan de buitenzijde en is bovenhands tillen en strekken van de onderarm pijnlijk. Dus is er sprake van een tennisarm. 

Een golfarm of golferselleboog is een irritatie aan de binnenkant van uw elleboog. Hierdoor ervaart u pijn aan de binnenkant van uw elleboog. De binnenste elleboogknobbel waar de spieren van uw onderarm vast zitten is, dan pijnlijk. Omdat de spieren van uw onderarm aan de binnenkant van uw elleboog aanhechten, ervaart u pijn wanneer u uw hand dichtknijpt, uw pols naar voren buigt en uw onderarm naar binnen draait. Dus bijvoorbeeld bij het golfen.

De oorzaak van een tennis- of golfarm is vaak overbelasting. Omdat u herhaaldelijk uw pols beweegt, kunnen er kleine scheurtjes in de pezen ontstaan. Deze pezen hechten aan op de elleboog. Hierdoor ontstaat dus de ontsteking. 

Symptomen en het beloop

• Buitenkant van de elleboog is pijnlijk/gevoelig;
• Een stekende of zeurende pijn;
• Stijf gevoel in de spieren bovenop de arm;
• Een zwaar gevoel in de onderarm;
• Pijn bij strekken van de elleboog;
• Aanraking en aanspanning verergeren de pijn;
• Uitstralende pijn richting hand, onderarm, bovenarm of schouder;
• Ochtendstijfheid;
• Verminderde knijpkracht.

Als rust en het ontzien van de pijnlijke bewegingen niet heeft geholpen, adviseren wij om een fysiotherapeut te bezoeken.

De behandeling

Wat te doen bij een tennis- of golfarm? Ten eerste is het belangrijk om te weten wat u zelf kunt doen, omdat u met het verminderen van uw activiteiten al 50% minder klachten kunt ervaren. Dus als eerst is starten we met het informeren en adviseren over uw klacht. Vervolgens geven wij u gepaste oefeningen mee die u thuis kunt uitvoeren. Omdat het weefsel beschadigd is door de irritatie of ontsteking, is het belangrijk spierversterkende en spierontspannende oefeningen te doen. Spierontspannende oefeningen zijn bijvoorbeeld rekoefeningen zoals het langer maken van onderarmspieren. 

Daarna passen we een behandeltechniek toe die volgens onze fysiotherapeut geschikt is. Vaak wordt een tennis- of golfarm behandeld met dry needling, shockwave, massage/fricties, taping of ontstekingsremmers. Bij dry needling wordt in lokale triggerpoints een naaldje ingebracht, waardoor de doorbloeding wordt gestimuleerd. Ook kan de fysiotherapeut kiezen voor fricties. Fricties zijn stevige drukpunt technieken die op de spieren wordt toegepast. Daarnaast wordt taping gebruikt om de desbetreffende spieren te ontlasten en te ondersteunen. Ten slotte kunnen ontstekingsremmers u helpen minder pijn te ervaren.

In de meeste gevallen werken deze therapieën goed, maar dit geeft niet altijd het gewenste resultaat. Indien deze behandelingen niet werken, gebruiken wij onze eigen methode: fascia therapie.

Wij richten ons op het losmaken van de verklevingen in het bindweefsel en kijken daarbij niet alleen naar uw elleboog, maar wij behandelen ook uw schouder, nek en onderrug. Dit geeft vaak een aanzienlijk beter resultaat.

Benieuwd hoe onze methode eruitziet? Neem telefonisch contact met ons op of maak online een afspraak.

Fysiotherapie de heeswijkse kampen cuijk fysio tennis elleboog tenniselleboog tennisarm tennis arm pijn in de elleboog elleboogpijn
Tenniselleboog/tennisarm
Fysiotherapie de heeswijkse kampen cuijk fysio golfers elleboog golferselleboog golfarm golf arm pijn in de elleboog elleboogpijn binnenkant elleboog
Golferselleboog/golfarm