Wat zijn triggerpoints? 

Triggerpoints zijn zeer lokale spierverkrampingen die overgevoelig zijn door vermindering van de doorbloeding en zuurstof. Triggerpoints zijn waar te nemen als plaatselijke verhardingen. Deze verdikkingen of verhardingen zijn een van de meest voorkomende oorzaken van pijn in ons lichaam. Triggerpoints zijn dus in spieren waar te nemen. Triggerpoints ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde (werk)houding, stress of overbelasting. Hierdoor wordt de zuur-base en de hormoonbalans verstoort, wat tot triggerpoints binnen spieren kan leiden. Actieve triggerpoints kunnen uitstralen naar een ander deel van uw lichaam. Bijvoorbeeld: een triggerpoint in de monnikskapspier kan uitstralen naar de nek en/of achter het oor langs richting de slaap. Dus een triggerpoint hoeft niet per se klachten te geven waar het zich bevindt. 

Wat is triggerpointtherapie? 

Bij triggerpointtherapie worden er meerdere manuele technieken gebruikt om de spierknoop in de spier weg te nemen. Triggerpointtherapie richt zich op het inactief maken van de lokale spierknopen of triggerpoints. Door lokaal op de spierknoop te drukken, ontspannen de spiervezels zich. Hierdoor verbetert de doorbloeding en verdwijnt de klacht.   

Triggerpoints kunnen ook behandeld worden met andere technieken, zoals dry needling en IASTM.

Neem telefonisch contact met ons op of maak online een afspraak.

Bij welke klachten is triggerpointtherapie geschikt?

Triggerpointtherapie kan bij veel klachten worden toegepast. Omdat triggerpointtherapie gericht is op spieren, en deze vaak de oorzaak zijn van uw pijn, is het geschikt bij veel klachten. Hieronder ziet u voor elke klachten triggerpointtherapie geschikt is:

  • Rugklachten;
  • Hoofdpijn- en nekklachten;
  • Kuitklachten;
  • Knieklachten;
  • Bil- en heupklachten.

Welke technieken worden er gebruikt?

Zoals eerder al benoemd is, zijn triggerpoints te behandelen middels verschillende behandeltechnieken. Onze fysiotherapeuten gebruiken verschillende soorten technieken om triggerpoints weg te nemen.

Drukpunt technieken
Bij deze techniek worden triggerpoints, door middel van drukpunt technieken verplaatst in de spiervezel. Omdat de triggerpoint bloedvaten dichtdrukt, waardoor er een verminderde doorbloeding is in dit gedeelte van de spier, wordt dit gebied behandeld. Een verminderde doorbloeding betekent dat er weinig tot geen energie naar de spier kan, waardoor er geen goede aanspanning kan plaatsvinden. Afvalstoffen die zich op deze plek ophopen kunnen niet worden afgebroken. Dit veroorzaakt pijn en klachten aan het lichaam.

Dry needling
Bij dry needling worden triggerpoints behandeld middels naalden die in de triggerpoint worden ingebracht. Wanneer de naald de triggerpoint raakt ontstaat er een lokale twitch response oftewel een aanspanning van de spier. Hierna ontspant te spier zich. Actieve triggerpoints worden op deze manier gedeactiveerd. 

Fysio Cuijk - De Heeswijkse Kampen - Fysiotherapeut Cuijk