Wat is een voorste kruisband ruptuur?
De voorste kruisband is één van de vier stabiliserende banden (pezen) van de knie. De voorste kruisband bevindt zich centraal in de knie. Daar loopt hij schuin voor de achterste kruisband. De voorste kruisband verbindt de achterkant van het bovenbeen met de voorkant van het scheenbeen.
Door zijn ligging zorgt de voorste kruisband ervoor dat:
• het scheenbeen niet naar voren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen;
• het scheenbeen niet te ver kan draaien ten opzichte van het bovenbeen.
De voorste kruisband geeft daardoor stabiliteit aan de knie bij voor- en achterwaartse bewegingen en bij draaibewegingen. Daarnaast ondersteunt hij de binnen- en de buitenband, die ook stabiliteit bieden aan de knie.
Een gescheurde voorste kruisband is een ernstig letsel van de knie. Het gaat vaak gepaard met letsels van andere banden, de meniscus of het kraakbeen. Onderzoek door een gespecialiseerde kniespecialist is gewenst.
Wanneer de voorste kruisband is gescheurd, is dit meestal een gevolg van een ongeval of van sportletsel. De knie kan een draaibeweging maken, terwijl het onderbeen en de voet vaststaat op de grond. Een gescheurde voorste kruisband komt daarom vaak voor bij sporten waarbij veel kap-, draai- en sprongbewegingen worden gemaakt zoals voetbal, volleybal, handbal, skiën of basketbal.
Symptomen en het beloop
• U hoort of voelt iets in de knie ‘knappen’;
• De knie is dik en pijnlijk;
• Niet direct kunnen belasten van de knie;
• Instabiele knie of u zakt vaker door uw knie;
• Niet goed kunnen lopen;
• De knie strekt niet volledig.
In de eerste weken kan de knie niet goed gestrekt worden en gaat het lopen erg moeilijk. Soms voelen mensen al direct een instabiel gevoel van de knie. Na enkele weken is de knie tot rust gekomen en gaat het lopen al een stuk beter. Veel mensen hebben echter nog steeds last van instabiliteit.
Een gescheurde voorste kruisband hoeft niet altijd geopereerd te worden. Fysiotherapie kan ook helpen. Dit hangt onder andere af van de mate van instabiliteit, uw sportactiviteiten en of er sprake is van ander letsel in uw knie.
De behandeling
Zonder operatie
U kunt ervoor kiezen om niet te opereren. In dat geval is de behandeling als eerst gericht op het verminderen van de pijn en zwelling in de knie. Door middel van sport fysiotherapie kunt u starten met oefeningen om de bewegingsvrijheid van de knie terug te krijgen of te onderhouden.
Zodra de pijn en zwelling afnemen, en de belastbaarheid en de bewegingsvrijheid van de knie toenemen, kunt u starten met revalidatietraining. Deze oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de stabiliteit en kracht van de beenspieren.
Door onze kennis en ervaring met verschillende (veld)sporten en met het revalidatietraject na een voorste kruisband operatie, kunnen wij u helpen om fit te worden en uw sportactiviteiten te hervatten.
Met operatie
Kiest u voor een operatie, dan verloopt het herstelproces wat anders. Als eerst adviseren wij u gebruik te maken van fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de revalidatie na een voorste kruisband operatie. Daarom bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in de revalidatie na een voorste kruisband reconstructie. Daarnaast hebben we veel ervaring in diverse sporten waardoor we uw revalidatietraject sport specifiek kunnen maken.
Na de operatie mag u uw geopereerde knie direct met het hele gewicht belasten. Omdat dit in het begin gepaard kan gaan met pijn en zwelling, begint u met volledige belasting ondersteund door een tweetal krukken. Het is van belang dat de knie zo spoedig mogelijk na de operatie volledig kan strekken. U dient hiermee direct na de operatie te starten. Zodra de knie volledig kan strekken, kan het looppatroon en de spierkracht zich normaliseren. Daarna mogen de krukken weg. Dit duurt meestal 2 tot 4 weken.
Houd rekening met een revalidatieperiode van gemiddeld negen maanden. Het revalidatieprotocol gaat niet uit van tijd, maar van kwaliteit: u doorloopt een aantal stappen en mag van de ene stap naar de andere stap, indien u aan vooraf bepaalde voorwaarden voldoet. De ene patiënt doorloopt het revalidatieprotocol sneller dan de andere.
Neem telefonisch contact met ons op of maak online een afspraak.