Wat is cupping?

“Kopjes” therapie is een oude geneeswijze die al duizenden jaren wordt gebruikt in verschillende culturen over de hele wereld. Het is een vorm van alternatieve geneeskunde die wordt gebruikt voor pijnbestrijding en spierontspanning.

Cupping is een vorm van therapie waarbij er zogenoemde ‘cupjes’ van glas of plastic op uw huid worden geplaatst. Door middel van een pompje wordt de huid vacuüm gezogen. Hierdoor ontstaat er een ‘onderdruk’ binnen de cup, waardoor de cup aan uw huid blijft plakken. Uw huid wordt als het ware ‘opgerekt’ en de verklevingen in het weefsel ‘losgetrokken’. Na de behandeling kunnen uw spieren, pezen en gewrichten minder gespannen, minder stijf en/of pijnlijk aanvoelen.

Na de behandeling ontstaan er, vanwege de zuigkracht van het cupje, rode plekken op uw huid. Ook kunnen er bloeduitstortingen optreden, waardoor u blauwe plekken krijgt.

Deze behandeling wordt vaak gebruikt voor de behandeling van rugpijn, nekpijn, schouderpijn, hoofdpijn en andere pijn in het lichaam. Het kan ook worden gebruikt voor het behandelen van spier- en gewrichtsaandoeningen, zoals artritis en fibromyalgie. Ook kan het worden gebruikt voor de behandeling van longaandoeningen, zoals longontsteking en astma, evenals voor huidproblemen, zoals acne en eczeem.

Op de pagina dry cupping en wet cupping/hijama vindt u meer informatie over de behandeling.

De effecten

• Ontspannende, kalmerende en helende werking van het fasciale netwerk;
• Opheffen van blokkades in het lichaam;
• Afvoer van afvalstoffen en vocht (lymfedrainage);
• Stimuleert de productie van collageen en elastine;
• Verbetering van de elasticiteit en stevigheid van de huid ( o.a. bij cellulite);
• Verbetering van littekenweefsel, verklevingen en rimpels.

Neem telefonisch contact met ons op of maak online een afspraak.

Voor wie is het geschikt?

Cupping therapie kan geschikt zijn voor mensen met verschillende soorten pijn, zoals rugpijn, nekpijn, schouderpijn en hoofdpijn, evenals voor mensen met spier- en gewrichtsaandoeningen, zoals artritis en fibromyalgie. Het is ook geschikt voor mensen die lijden aan longaandoeningen, zoals longontsteking en astma, evenals voor mensen met huidproblemen, zoals acne en eczeem. Cupping therapie kan ook worden gebruikt voor ontspanning en als onderdeel van een holistische behandeling voor stress en emotionele problemen.

Wie mogen de behandeling niet ondergaan?

Er zijn een aantal groepen mensen waarbij de behandeling wordt afgeraden. Deze omvatten:

  • Zwangere vrouwen:  De behandeling kan mogelijk de bloedcirculatie van de baarmoeder beïnvloeden en daarom is het niet geschikt voor zwangere vrouwen.

  • Mensen met bloedingsstoornissen:  De behandeling kan de bloedcirculatie beïnvloeden en kan leiden tot bloedingen, daarom is het niet geschikt voor mensen met bloedingsstoornissen zoals hemofilie.

  • Mensen met huidproblemen op de plaats waar de cupjes worden geplaatst: Dit kan irritatie of infectie veroorzaken, daarom is het niet geschikt voor mensen met huidproblemen zoals eczeem of psoriasis.

  • Mensen met kanker: Hierbij kan een verandering in bloedcirculatie veroorzaakt worden, daarom is het niet geschikt voor mensen met kanker of mensen die recentelijk behandeld zijn voor kanker.

Het is belangrijk om te noteren dat als u onder deze groepen valt of als u twijfels heeft over de veiligheid van de behandeling voor u, u altijd eerst contact opneemt met ons voordat u deze behandeling ondergaat. Wij werken volgens de hygiënerichtlijnen van het RIVM

 
Dry cupping op de onder- en bovenrug