fbpx

Welke oefeningen helpen tegen mijn rugpijn? – Fysiotherapie Cuijk

Fysiotherapie Cuijk - De Heeswijkse Kampen - Fysio Cuijk

Welke oefeningen helpen tegen mijn rugpijn? – Fysiotherapie Cuijk

Welke oefeningen helpen tegen mijn rugpijn?

Er zijn verschillende oefeningen die kunnen helpen om rugpijn te verminderen of te voorkomen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Strekking: strek je rug regelmatig om spanning te verminderen en de flexibiliteit te verbeteren.
 • Krachttraining: oefenen met gewichten of weerstandsbanden kan helpen om de spieren in de rug te versterken, waardoor de rug beter in staat is om belasting te dragen.
 • Aerobics: oefeningen zoals wandelen, fietsen of zwemmen kunnen helpen om de conditie van de rug te verbeteren.
 • Yoga: yoga kan helpen om spanning te verminderen en flexibiliteit te verbeteren.
 • Pilates: Pilates kan helpen om de spieren in de rug te versterken en de houding te verbeteren.

Het is belangrijk om naar een arts of fysiotherapeut te gaan voordat je begint met een oefenprogramma. Zij kunnen je helpen om de juiste oefeningen te kiezen en je adviseren over de juiste manier van uitvoeren.

Voorbeelden van oefeningen tegen rugpijn

Hier zijn enkele voorbeelden van oefeningen die kunnen helpen bij rugpijn:

 1. Cat-Cow Stretch: ga op handen en knieën zitten met de handen onder de schouders en de knieën onder de heupen. Adem in en buig je rug naar beneden, zodat je rugbol naar boven wijst. Adem uit en trek je navel naar binnen terwijl je rugbol naar beneden buigt.
 2. The Bridge: ga liggen op je rug met de knieën gebogen en de voeten plat op de grond. Til je heupen op van de grond en houd deze positie enkele seconden vast. Laat dan weer zakken.
 3. The Plank: ga op handen en voeten liggen met de handen onder de schouders en de voeten op de grond. Houd je rug recht en trek je navel naar binnen terwijl je je lichaam in een plank houdt.
 4. The Child’s Pose: ga op handen en knieën zitten en buig je bovenlichaam naar voren, zodat je voorhoofd op de grond rust. Strek je armen uit voor je uit.
 5. Hamstring Stretch: ga rechtop staan en til één been op, buig voorover en probeer je tenen te grijpen met je handen. Houd deze positie enkele seconden vast en herhaal vervolgens met het andere been.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om naar een arts of fysiotherapeut te gaan voordat je begint met een oefenprogramma. Zij kunnen je helpen om de juiste oefeningen te kiezen en je adviseren over de juiste manier van uitvoeren.

Hoe voorkom ik rugklachten?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om rugklachten te voorkomen:

 1. Versterk je core: Een sterk middenrif kan helpen om de rug te ondersteunen en te beschermen.
 2. Let op je houding: Houding speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van rugklachten. Zorg ervoor dat je rechtop zit en staat, met je schouders naar achteren en je buik naar binnen getrokken.
 3. Beweeg regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de rug flexibel te houden en te versterken.
 4. Vermijd langdurig staan of zitten: Probeer om regelmatig te bewegen als je langdurig staat of zit, om spanning op de rug te verminderen.
 5. Gebruik goede ergonomie: Gebruik ergonomisch verantwoorde meubels en werkplekken om spanning op de rug te verminderen.
 6. Gewicht beheersen: Overgewicht kan de rug belasten, dus probeer om een gezonde gewicht te behouden.
 7. Slaap op een goede matras: Slaap op een matras die stevig genoeg is om de rug te ondersteunen.
 8. Vermijd onnodig tillen of dragen: Probeer om onnodige belasting van de rug te vermijden door bijvoorbeeld een rolwagen te gebruiken.
 9. Stress management: Stress kan ook leiden tot rugpijn, dus zorg ervoor dat u uw stressniveau onder controle houdt door bijvoorbeeld te mediteren, yoga te doen of te sporten.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om naar een arts of fysiotherapeut te gaan als je rugklachten hebt, zodat zij kunnen beoordelen of er een specifiek probleem is en je kunnen adviseren over de beste manier om het op te lossen.

Chat openen
1
Heeft u een vraag?
Fysiotherapie de Heeswijkse Kampen
Heeft u een vraag?

Stuur ons een bericht via WhatsApp zodat wij u kunnen helpen.
Bel ons